Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Röntgen­ologie

Bent u bang dat uw dier een vreemd voorwerp heeft ingeslikt? Loopt uw dier kreupel en bent u bang dat er misschien iets gebroken is? Voor een juiste diagnose kan het nodig zijn om als aanvulling op het algemene onderzoek een röntgenfoto te maken. Met behulp van röntgenstralen kan de binnenkant van uw dier zichtbaar gemaakt worden.

Wat zie je op een Röntgenfoto

Vooral botten, metalen voorwerpen, vet, gas (bv in longen en darmen) en weke delen (spieren en organen) kunnen door middel van een röntgenfoto goed van elkaar onderscheiden worden. Om naar de structuur van organen (bv nier, hart, lever) te kijken, kan echografie als aanvullend onderzoek verstandig zijn. Voorbeelden van röntgenonderzoek wat wij uitvoeren:
– pijnklachten of mank lopen
– gebitsklachten
– hoesten of benauwdheid
– bij drachtige dieren: aantal pups bepalen
– officiële heup- en elleboogfoto’s voor de Raad van Beheer

Thorax foto van een kat

Hoe wordt een röntgenfoto gemaakt? 

Uw huisdier wordt door de dierenarts en assistente(e) voorzichtig vastgehouden op de zij, buik of rug. Dit is afhankelijk van welke foto moet worden gemaakt. Onder het dier ligt een gevoelige plaat die röntgenstraling opvangt. Met een druk op de knop wordt de foto gemaakt en de plaat in ons digitaal systeem omgezet tot een plaatje op het beeldscherm. Hierdoor kunnen deze beelden makkelijk met u of een eventuele specialist gedeeld worden. Om een goed overzicht te krijgen worden meestal in minimaal 2 opnamerichtingen foto’s gemaakt. In verband met de gebruikte straling is het niet altijd mogelijk om zelf uw dier vast te houden tijdens het onderzoek, maar meestal duurt het maken van de foto’s niet langer dan enkele minuten.

Beoordelen van de Röntgenfoto’s

Als de foto’s gelukt zijn, worden ze direct gecontroleerd door de dierenarts. Bij ingewikkelde problemen of gecompliceerde gewrichten zoals het ellebooggewricht, kan het zijn dat we adviseren om de foto’s door te laten sturen naar een diergeneeskundig radioloog. Als de uitslag niet direct duidelijk is, brengen we u telefonisch op de hoogte van de uitslag.

Schadelijk?

Röntgenstraling is weliswaar schadelijk, maar de kleine hoeveelheid straling die uw huisdier ontvangt is niet gevaarlijk, zelfs niet als er meerdere foto’s worden gemaakt.
Het maken van een röntgenfoto’s is niet pijnlijk. Alleen als uw dier veel pijn heeft of om een andere reden niet stil kan liggen, kiezen we ervoor om uw huisdier onder een lichte narcose te brengen.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.